Srbija treća u regionu po nivou zaduženosti

Bez autora
Jun 27 2012

U ekonomskom izveštaju Svetske banke za jugoistočnu Evropu, Srbija je na kraju 2011. godine zauzela treće mesto po nivou zaduženosti sa javnim dugom od 45,8 posto BDP-a, odmah iza Albanije (58,4 posto) i Crne Gore (56,9 posto).Srbija će ove godine morati da vrati milijardu evra stranim kreditorima, što je 60 posto više nego prethodne, a upola manje nego 2013., kada Srbiji stiže za naplatu čak jedna i po milijarda evra.

Srbija treća u regionu po nivou zaduženostiU ekonomskom izveštaju Svetske banke za jugoistočnu Evropu, Srbija je na kraju 2011. godine zauzela treće mesto po nivou zaduženosti sa javnim dugom od 45,8 posto BDP-a, odmah iza Albanije (58,4 posto) i Crne Gore (56,9 posto).

Srbija će ove godine morati da vrati milijardu evra stranim kreditorima, što je 60 posto više nego prethodne, a upola manje nego 2013., kada Srbiji stiže za naplatu čak jedna i po milijarda evra.

Uslov održivosti javnog duga je da realne kamatne stope budu niže ili barem jednake stopi privrednog rasta. U Srbiji to, svakako, nije slučaj jer se zadužujemo po sve višim kamatnim stopama, čak i preko osam posto više od potencijalne stope privrednog rasta, koja će ove godine da bude u stagnaciji ili blagom rastu od 0,5 posto.

Svakako je neophodno da se u Srbiji hitno sprovedu mere štednje, te bi bilo poželjno da takav paket mera bude usvojen u julu, kako bi pozitivni efekti njihove primene mogli da se osete, u najboljem slučaju, krajem 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik